Verfrissende citrus: positieve impact voor plukkers

In de citrusindustrie gaan miljarden om. Toch komen boeren en plukkers er bekaaid vanaf. Fairfood zet traceerbaarheid en transparantie in om positieve impact te maken in een van de grootste productielanden van citrus: Zuid-Afrika.

Wist je dat…

0

miljoen huishoudens voor hun inkomen afhankelijk zijn van de Zuid-Afrikaanse citrusindustrie?

0%

van alle citrus uit Zuid-Afrika citroenen zijn?

0

miljard euro de totale waarde is van de citrusindustrie in Zuid-Afrika?

0%

% van alle Zuid-Afrikaanse citrus wordt geïmporteerd door Nederland, waarmee we de grootste importeur zijn?

Wat we al hebben gedaan

Partnerschap met Dole Europe BV

Samen met de multinational Dole Europe BV, Sundays Rivers Citrus Company (SRCC) en Sundays River Valley Collaborative (SRVC), werken we aan meer transparantie en traceerbaarheid voor citrus uit Zuid-Afrika. Uiteindelijk willen we positieve impact maken op de leefstandaard van de gemeenschappen aan het begin van de citrusketen. Dole Europe BV steekt een deel van de opbrengst van de citrus in lokale projecten ter ondersteuning van de gemeenschap.

Lees meer

Onze partners in dit project

Dole Europe BV

De duurzaamheidsmissie van Dole Europe BV zetten we kracht bij met ons platform Trace; consumenten krijgen transparante informatie over de oorspronge en sociale impact van hun Zuid-Afrikaanse citrus.

Sundays River Citrus Company

Sundays River Citrus Company (SRCC) is een van de grootste citrusexporteurs in Zuid-Afrika. Samen met Fairfood en Dole Europe BV werken ze aan meer traceerbaarheid voor citrus, waarmee ze werken aan hun missie om positieve impact te maken in de Sundays River Valley.

Sundays River Valley Collaborative

De ngo Sundays River Valley Collaborative (SRVC) werkt aan inclusieve socioeconomische ontwikkeling in de Sundays River Valley. De vallei is een belangrijke speler in citrusproductie, maar daar plukt momenteel niet iedereen de vruchten van. SRVC wil winst redistribueren, zodat die iedereen ten goede komt.

Fresh Produce Centre

Fresh Produce Centre (FPC) behartigt de belangen van ondernemers die betrokken zijn bij de verkoop en marketing van groenten en fruit. Voor dit project analyseert FPC de mogelijkheden om op te schalen naar andere productieketens. FPC deelt geleerde lessen met haar netwerk om gemaakte impact uiteindelijk te kunnen vertalen naar andere producten en regio’s.

Josje
Josje Spierings Projectmanager Fairfood

In de citrusindustrie in Zuid-Afrika zie je duidelijk de uitdagingen waar deze sector mee te maken heeft. Veel oogst, lage prijs, bijvoorbeeld, en daarnaast de gemeenschappen die zwaar op de industrie leunen, maar met hoge werkloosheid kampen. Met dit project onderzoeken we hoe de productieketen zich verhoudt tot socioeconomische problemen, en hoe we met de partners meer opbrengst terecht kunnen laten komen bij de gemeenschappen die aan de kern van de citrusproductie staan.

Lees ook

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!