Nóg een traceerbare koffieketen: Fairtrade Original doet een boekje open
Koffiedrinkers traceren vanaf vandaag Oegandese koffiebonen van Fairtrade Original tot aan de boer. Fairtrade Original sluit zich aan bij het rijtje van bedrijven dat ons traceerbaarheidsplatform Trace gebruikt om meer inzicht te krijgen in hun keten en consumenten bewijs te leveren voor mooie merkbeloftes.
De welbekende Coffee Barometer liet er dit jaar geen twijfel over bestaan: bossen wijken nog altijd en masse voor koffieplantages en koffieboeren komen er bekaaid vanaf. Het antwoord begint bij traceerbaarheid en transparantie: als koffielabel weten waar jouw bonen vandaan komen en welke problemen zich in jouw keten voordoen, plús koffiedrinkers inzage geven in dat alles.
Dan is het goed nieuws dat Fairtrade Original vandaag een boekje opendoet over hun Oegandese koffie, en wel met gebruik van ons traceerbaarheidsplatform Trace. Onze directeur Sander de Jong vertelt: “Het ontbreekt in de productieketens vaak aan traceerbaarheid en transparantie. Dan kan het gebeuren dat een bedrijf aan deze kant van de keten niet weet wie de boeren achter hun koffie zijn, laat staan dat ze weten of die boeren een beetje behoorlijk verdienen. Dat is met de middelen van vandaag echt niet meer goed te praten.” Op Trace brengt Fairfood alles samen: traceerbaarheid – weten waar de koffie vandaan komt; transparantie – consumenten inzage geven in die reis; en bewijsvoering – laat maar eens zien dat jouw merkbeloftes kloppen. Sander: “Kortom: In Trace zie je of Fairtrade Original wel echt doet wat zij beloven in Oeganda.”
Living Income Reference Price
Een zo’n belofte, die je vanaf vandaag kunt checken, is de betaling van een zogenaamde Living Income Reference Price (LIRP) – de prijs die Fairtrade Original bij de koffieboer terecht moet doen komen om naar verhouding bij te dragen aan een leefbaar inkomen. Lees: als alle afnemers van die boer diezelfde prijs zouden betalen, moet zij of hij in principe in staat zijn een leefbaar inkomen te verdienen.
Een leefbaar inkomen is het inkomen dat een boer nodig heeft om haar of zijn productiekosten te dekken en zich een behoorlijke levensstandaard te kunnen veroorloven. Om de betaling van de LIRP te kunnen verifiëren, hebben we betaalbewijzen in de hele keten opgehaald. Honderden handgeschreven bonnetjes zijn gedigitaliseerd en nu beschikbaar in Trace.
Trace heeft ons belangrijke inzichten opgeleverd over hoe de prijs exact doorstroomt op boerenniveau en aan welke knoppen wij direct konden draaien om kleine verbeteringen door te voeren.
Lotje Kaak, sourcing manager koffie bij Fairtrade Original zegt over het project: “Ik ben trots dat wij nu deze eerste stap hebben gezet. Trace heeft ons belangrijke inzichten opgeleverd over hoe de prijs exact doorstroomt op boerenniveau en aan welke knoppen wij direct konden draaien om kleine verbeteringen door te voeren.”
3 projecten om het inkomen van de boer te verbeteren
Het is belangrijk om te weten dat de LIRP alleen tot een leefbaar inkomen leidt voor boeren die over voldoende land en productieve koffiestruiken beschikken. Om ook de boeren met minder land of bijvoorbeeld oude koffiestruiken te ondersteunen, implementeert Fairtrade Originals in Oeganda daarnaast ook een drietal projecten die het inkomen op een andere manier moeten doen toenemen.
Bijvoorbeeld een project dat gericht is op duurzame landbouw, waarbij boeren training krijgen in duurzaam bodembeheer en het biologisch bestrijden van ziekten en plagen voor de koffieplant. Maar ook: het opzetten van kredietfondsen waarmee 891 boerenhuishoudens een energie-efficiënt fornuis kunnen aanschaffen, waardoor minder bos hoeft te worden gekapt voor brandhout. Ook de status van deze projecten check je nu in Trace.
Lotje concludeert: “Ik hoop dat wij met Trace een voorbeeld geven aan andere koffiemerken. Het is hoog tijd dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor de oneerlijke verdeling in de keten. We moeten werken aan koffie mét een duurzame toekomst.”
Bekijk hier de volledige reis van deze koffie en al het bewijs voor de duurzaamheidsbeloftes van Fairtrade Original!
Dit project maakt deel uit van het 5-jarige programme RECLAIM Sustainability!, dat Fairfood samen met Solidaridad, Trust Africa en Businesswatch Indonesia uitvoert.
Lees meer