Wetgeving voor due diligence

Fairfood pleit voor de transitie naar een eerlijk voedselsysteem. Een waarin de mensen achter ons eten ook profiteren. Wetgeving kan daarbij helpen. Als die er eenmaal is, ondersteunen we bedrijven bij het voldoen aan die wetgeving. Denk: traceerbaarheid tot aan de boer.

Omdat we een gelijk speelveld willen

Als stichting dragen we actief bij aan de transitie naar een eerlijk voedselsysteem, waarin ook de mensen aan het begin van de productieketen behoorlijk rond kunnen komen. De ervaring en kennis die we met ons werk in ruim 15 landen opdoen, zetten we in om beslissingen op hogere niveaus te sturen. Inclusie van boeren en verantwoordelijkheid onder bedrijven zijn voor ons twee belangrijke voorwaarden.

Hoewel veel van ons werk zich richt op het ondersteunen van voorlopers in de private sector, blijven we het belang van deze belangenbehartiging inzien. Onze partners zijn de bedrijven die al een intrinsieke motivatie voelen om hun manier van handeldrijven te verbeteren. Dan blijf je nog zitten met de achterlopers. We sturen aan op hardere due diligence-wetgeving om die bedrijven te dwingen om ook tot actie over te gaan. Alleen al omdat dit een voorwaarde is om een gelijk speelveld te creëren; de stoep aanvegen met mensenrechten om zo je prijzen te drukken zou geen optie mogen zijn.

We zetten transparantie, inclusie en de verantwoordelijkheid van bedrijven op de agenda van beslissingmakers door het geven van presentaties, door bij te dragen aan ronde-tafel-gesprekken, door lobbyactiviteiten, met ons eigen Living Wage & Income Lab en met de bijdragen die we leveren aan verschillende Multi Stakeholder Platforms (MSP’s).

Wat we doen

Living Wage & Income Lab

Leefbare lonen en inkomens realiseren. Dat doe je niet in je eentje. Ons Living Wage & Income Lab brengt daarom overheid, bedrijfsleven, vakbonden, ngo’s en retailers samen.

Lees meer

MVO Platform

Met een Rolodex vol contactgegevens van politici die echte verandering teweeg kunnen brengen, dringt het deskundige lobbyteam van MVO Platform aan op overheidsbeleid dat verantwoord zakendoen stimuleert, terwijl degenen die achterblijven op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. Fairfood ondersteunt dit werk met kennis, advies en financiering.

Lees meer

Multi Stakeholder Platforms

Fairfood draagt bij aan verschillende zogenaamde Multi Stakeholder Platforms (MSPs). Een daarvan is het Dutch Initiative on Sustainable Cocoa (DISCO). Fairfood is een van de maatschappelijke organisaties die kennis levert aan aangesloten bedrijven zoals Tony’s Chocolonely, Mondeléz, Nestlé Nederland en Friesland Campina.

Lees meer over DISCO

Artikelen

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!