RECLAIM Sustainability!

Met dit 5-jarige programma werken Fairfood en partners aan échte duurzaamheid, waarbij de mensen die ons eten maken een eerlijk inkomen hebben en hun zegje kunnen doen in het besluitvormingsproces.

De krachten bundelen voor echte impact

De boeren, plukkers, vissers en andere mensen achter ons eten zijn enorm belangrijk als we problemen zoals armoede en klimaatverandering willen aanpakken. Helaas worden hun stemmen weinig tot niet gehoord. Samen met Solidaridad, TrustAfrica en Business Watch Indonesië trapten we daarom het 5-jarige programma RECLAIM Sustainability! af, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met dat programma werken we aan echt inclusieve waardeketens die bijdragen aan een duurzame transitie.

Het programma is actief in 17 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en werkt aan het eerlijk maken van verschillende producten, waaronder cacao, koffie en thee. Fairfood is in de leiding als het gaat om innoveren, en implementeert ons platform Trace om transparantie en traceerbaarheid te realiseren in cacao en koffie uit Honduras, Uganda en Sierra Leone.

Het grotere plaatje

Slimme innovaties

Fairfood bouwt aan innovaties die bijdragen aan een beter inkomen voor de boer, en die daarnaast diens onderhandelingspositie in de productieketen verbeteren. Met drie pilotprojecten in Honduras, Sierra Leone en Uganda brengen we de oplossingen in de praktijk samen met kopers van koffie en cacao. Daarbij creëren we met nieuwe data extra waarde, die dankzij Trace direct in de handen van de boeren terechtkomt.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Inclusieve ketens

Een duurzame transitie mag niet ten koste gaan van de boeren. In onze advocacy staan daarom inclusieve oplossingen centraal. We delen de uitkomsten van de pilots die we onder dit programma doen, en doen daarbij aanbevelingen om de beleidsagenda te beïnvloeden.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Waarde toevoegen

Met échte transparantie gaat data gemoeid. Met Trace leggen we de verschillende stappen in het productieproces vast, zodat aan het einde van de rit een eerlijk verhaal over een product verteld kan worden. Deze informatie voegt volgens ons waarde toe aan het product, en het is niet meer dan eerlijk dat die extra waarde over de keten verdeeld wordt. Daarom werken we aan een zogenaamde datapremium, die de boeren ontvangen voor het delen van hun data.

 

 

  • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
  • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Wat we doen

Honduras

We zetten innovatie in om boeren in Honduras een centrale rol te geven in de productieketens van koffie. Door onder meer een gebrek aan financieringsmogelijkheden en problemen als klimaatverandering, hebben koffieboeren in Honduras een slechte onderhandelingspositie. Samen met Solidaridad vroegen we onszelf af: hoe kunnen we dit veranderen?

Lees meer

Sierra Leone

De cacao uit Sierra Leone is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Toch leven de cacaoboeren vaak in armoede. Wij willen samen met die boeren van kwaliteit hun concurrentievoordeel te maken. Respect voor boeren en natuur zijn onlosmakelijk verbonden met kwaliteitscacao. Transparantie op boerenniveau helpt om dit verhaal te vertellen.

Lees meer
Reclaim Sustainability

Reclaim Sustainability

Uganda

Wij denken dat koffieboeren in Uganda hun voordeel kunnen doen met meer transparantie. Met een traceerbaarheidspilot onderzoeken we hoe samenwerking op verschillende niveaus in de productieketen kan leiden tot een eerlijkere verdeling van waarde. Omdat veranderingen niet ten koste van boeren mogen gaan, zoeken we de samenwerking op met lokale handelaren en vestigen we de aandacht op de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd.

Lees wat we in jaar 2 hebben gedaan

Genoeg gepraat: resultaten!

In het Progress Report 2022 lees je wat we in jaar 2 van het programma zoal hebben bereikt en geleerd. Je vindt er onder meer de belangrijkste resultaten van de pilots in Sierra Leone, Honduras en Uganda.

Lees het rapport Of check de highlights van 2022

Lees meer

PXL_20220223_162708589
Jose Omar Rodriguez Romero Oprichter van koffiecoöperatie Capucas, een partner in onze pilot in Honduras

Iedereen wil vandaag de dag iets met blockchain doen, waar het uiteindelijk vooral neerkomt op simpelweg traceerbaarheid. In de samenwerking met Fairfood, ervaarden we connectie, wat weer iets heel anders is. Fairfood kwam hierheen, luisterde naar ons, liet ons het platform zien, en wij zagen in wat de waarde is van de informatie die hun aanpak oplevert. Ze deden hetzelfde met alle andere betrokkenen, en op deze manier leerden we wat bijvoorbeeld de koffiebrander nodig heeft; welke informatie diegene nu mist, of te laat ontvangt. Deze connectie met andere stakeholders zorgt ervoor dat wij een beter begrip hebben van alle behoeften verderop in de productieketen, waarmee deze tool voor iedereen van waarde is: de boer, de coöperatie, de importeur en de brander.

Weten hoe jij mee kan doen?

Mail Peter Of connect op LinkedIn

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!