Verstegen: ontdek de reis van nootmuskaat

Verstegen Spices & Sauces versterkt de positie van nootmuskaatboeren met volle traceerbaarheid en transparantie.

De weg naar transparantie

Wat in 2019 begon met een pilot voor één lading nootmuskaat, is inmiddels uitgebloeid tot een volledig traceerbare nootmuskaatketen. Alle nootmuskaat van Verstegen Spices & Sauces die je nu in de supermarkt koopt is tot aan de boer te traceren. In deze video leggen we uit hoe de weg daar naartoe eruitzag.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Een paar hoogtepunten

Meer inkomen voor de boer

Meer inkomen voor de boer, hun positie in de productieketen verstevigen en handelsrelaties voor de lange termijn bouwen. Dat zijn een paar van de belangrijkste doelstellingen voor de samenwerking van Verstegen en Fairfood. Vandaag kunnen we delen dat het inkomen van de boeren uit hun nootmuskaat met 4% is gestegen, dankzij een kwaliteitspremium en een datapremium; aanvullende betalingen uit de zak van Verstegen voor kwaliteitsproducten en voor de data die boeren delen om de nootmuskaat volledig traceerbaar te kunnen maken.

Digitale inclusie van alle boeren

Data ja. Omdat de digitalisering van de productieketen een vereiste is als we volle traceerbaarheid en transparantie willen bereiken. Papieren bonnetjes werden daarom vervangen door digitale data, waardoor een soort digitaal spoor ontstaat voor de nootmuskaat. Om ook de meest afgelegen boeren deel te laten nemen aan de digitalisering, introduceerden we de Farmer Cards: elke boer heeft nu een persoonlijke kaart die bij elke nootmuskaattransactie wordt gescand, waardoor de data van die transactie aan de boer z’n eigen account wordt toegevoegd.

Lees meer in deze case study door USAID

Transparantie!

Dit alles leidde tot dit moment, waarop Nederlandse consumenten via een QR-code op de nootmuskaatverpakking ontdekken wie de mensen achter het product zijn. Donintje, Yosi, Alwina en Levi, bijvoorbeeld. De andere boeren én het bewijs voor het verhaal op deze pagina vind je op de storytelling interface.

Klik hier!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Nootmuskaatboer Astrid deelt haar ervaring

Astrid Maluhu is een van de boeren achter de nootmuskaat die nu in de supermarkt ligt. In deze video vertelt ze over haar deelname aan dit project.

Lees meer over dit project

Wil jij dit ook voor jouw productieketens?

Peter kan je alles vertellen over Trace

Of stuur hem een mail

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!