Webinar: waarom zou een bedrijf iets geven om eerlijk gebruik van boerendata?
Voor onze nieuwe webinarserie Lunch Talks schoven data governance-experts bij onze projectmanager Josje Spierings aan om te bespreken waarom het essentieel is voor bedrijven om zich bezig te houden met gegevensrechten van boeren. Kijk het webinar hieronder terug!
Zowel agrifoodbedrijven als ontwikkelingsorganisaties gebruiken digitale oplossingen om armoede en milieuproblemen bij voedselproducenten aan te pakken. Van het volgen van toeleveringsketens tot het in kaart brengen van koolstofemissies en het maximaliseren van opbrengsten – digitale oplossingen in de landbouw zijn een potentiële katalysator voor het ontwikkelen van duurzame bedrijfspraktijken en kunnen een leidende rol spelen bij plattelandsontwikkeling voor gemeenschappen van kleine boeren.
Het verzamelen, opslaan en verspreiden van landbouwgegevens is van essentieel belang voor digitale oplossingen, maar dit gaat gepaard met weinig erkenning van de eigendomsrechten van boeren over hun gegevens. Dit gebeurt op vele manieren: van het niet vragen van toestemming aan boeren voor het delen van gegevens tot het niet betalen van boeren voor toegang tot hun gegevens en een gebrek aan transparantie over waarvoor hun gegevens worden gebruikt.
Terwijl initiatieven zoals onze eigen Farmer Cards en het ACORN-initiatief van de Rabobank al bezig zijn met de vraag hoe de eigendom weer teruggegeven kan worden aan boeren, wilden wij terug naar een normatieve discussie over dit onderwerp. In onze nieuwste webinarserie Lunch Talks gaan we in op de kern van dit fenomeen: waarom zijn eerlijke gegevens relevant? En waarom zouden bedrijven aandacht besteden aan het recht van een boer op zijn gegevens?
Lunch Talks: van wie is al die boerendata?
Fairfood’s projectmanager Josje Spierings nodigde Jonathan van Geuns van Development Gateway en Sidi Amar van het Fair Data-speerpunt van de Universiteit Maastricht uit, om te praten over een verantwoordelijk gebruik van data.
Zoals Jonathan van Geuns het stelt, zorgen digitale initiatieven in de landbouw ervoor dat boeren in een tegenstrijdige positie komen te staan: “Hoewel het gebruik van gegevens veel mogelijkheden biedt en de kwaliteit van werk en leven van boeren verbetert, kan het ook een hindernis vormen, verdere uitdagingen op het gebied van gegevens met zich meebrengen, en het werk van boeren belemmeren.”
Ethische bezwaren zijn helaas niet voldoende om bedrijven aan te zetten tot concrete maatregelen op het gebied van duurzaamheid en eerlijkheid. Sidi Amar benadrukt dat bedrijven zich om diverse redenen met data governance zouden moeten bezighouden. Om te kunnen voldoen aan toekomstige regelgeving inzake gegevensverantwoordelijkheid bijvoorbeeld. Maar ook om analyses van de activiteiten op te stellen en ten slotte deze gegevens te gebruiken om meerwaarde te creëren voor boeren en bedrijven.
Meer weten? Luister naar het webinar en houd de volgende Lunch Talks-sessies in de gaten!