We gaan voor 100% transparantie over de herkomst van ons eten
Omdat transparantie boeren, bedrijven én consumenten iets oplevert.
Zonder traceerbaarheid geen transparantie
Nu snappen we bij Fairfood ook wel dat we een wereldwijde mentaliteitsverandering nodig hebben, willen we volle transparantie bereiken in de voedselsector. Lange tijd ging ‘zaken doen’ vooral over winst op de korte termijn, waarmee duurzaamheid en openheid op de achterbank belandden.
Die tijd lijkt achter ons. In deze overgangsfase helpen we bedrijven bij het vertellen van een transparant verhaal over hun producten én hun impact op mens en milieu. Die steun is gebouwd op drie pilaren: 1. Productieketens in kaart brengen om zo kennis op te doen over de herkomst van producten en eventuele risico’s op het gebied van mensenrechten en duurzaamheid; 2. Producten traceren van boer tot consument om geldstromen te begrijpen en te toetsen over waarde eerlijk wordt verdeeld; 3. De opgedane kennis transparant delen met klanten en/of consumenten.
De schijnwerpers op mensenrechten
Voor veel bedrijven is het nog altijd een realiteit: niet weten wie er allemaal bij heeft gedragen aan de totstandkoming van een product, en onder welke omstandigheden die mensen dat hebben gedaan.
Met transparantie willen we mensenrechten in de schijnwerpers zetten. Door eerlijk te zijn over sociale en milieu-impact, gaan onze partners voorbij mooie beloftes; ze laten zien dat ze hun rol in het verduurzamen van ons eten serieus nemen.
Klaar voor de toekomst
Ook de achterblijvers moeten mee. ‘Due diligence’ of ‘gepaste zorgvuldigheid’ is een term die we steeds vaker horen. Zowel de Europese Unie als verschillende van haar lidstaten werken aan wetgeving die bedrijven dit verplicht oplegt. Een belangrijk onderdeel van zo’n wetgeving is het aanleveren van bewijs van sociale en milieu-impact.
Transparantie is onder zo’n wetgeving geen keuze meer, maar een verplichting, als niet pure noodzaak. Voorbij vrijwilligheid, naar pure noodzaak wanneer je je bedrijf toekomstbestendig wilt maken. Wij zien het daarnaast ook als een belangrijke investering in een gezonde dosis consumentvertrouwen.