Video: 5 vragen over komende wetgeving op het gebied van duurzaamheid 

Een nieuwe serie video’s beantwoordt vragen over de regelgeving die van duurzaam ondernemen het nieuwe normaal maakt. Aflevering 1: MVO Platform legt uit hoe nationale wetgeving aansluit op EU-wetgeving.

De meeste Europese bedrijven kopen direct of indirect producten in het buitenland. Voedsel, mode, elektronica: de meeste producten die we kopen zijn – op zijn minst gedeeltelijk – vervaardigd in lage- en middeninkomenslanden. Dit betekent dat de economieën van Europese landen sterk verweven zijn met die van andere landen. Een relatie brengt wederzijdse voordelen, maar ook verantwoordelijkheden met zich mee.

Nieuwe wetgeving formuleert de regels voor deze relatie. Fairfood en Futureproof Coffee Collective hebben hun krachten gebundeld om de meest voorkomende twijfels bij bedrijven – met name in het MKB – in kaart te brengen als het gaat om de EU-richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en andere wetten die bedrijven verplichten om negatieve effecten op de mensenrechten in hun toeleveringsketens in kaart te brengen en daartegen op te treden. 

Om hun vragen te kunnen beantwoorden hebben we deskundigen uitgenodigd in een reeks video-interviews. Bij elk interview zullen we 5 praktische aspecten belichten op basis van de huidige wetsontwerpen. 

Aflevering 1: Hoe hangen nationale en EU-wetten met elkaar samen? Met Manon Wolfkamp van MVO Platform

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Manon Wolfkamp, wetgevingscoördinator van het Nederlands MVO Platform legt uit welke rol Europese landen spelen in aanvulling op de missie van de Europese Commissie om het speelveld voor bedrijven die zaken doen in het buitenland gelijk te trekken. Het platform werkt met meerdere belanghebbenden aan verantwoord ondernemen, waarbij Manon dit werk al 6 jaar coördineert. 

Na Frankrijk, Engeland en Duitsland werkt Nederland aan nationale regelgeving op het gebied van MVO. De laatste tijd zijn de media echter in de ban van een hevig verzet dat meestal gebaseerd is op informatie die niet helemaal waar is. “We wisten dat we een intensief gesprek zouden hebben over de inhoud van de wet, en dat we misschien bepaalde artikelen zouden moeten veranderen. Maar we hadden nooit verwacht dat het spel zo vuil zou worden gespeeld”, zei Manon, verwijzend naar de geruchten dat de CEO’s van bedrijven naar de gevangenis zouden gaan en de dreigementen van bedrijven om Nederland te verlaten als de wet wordt aangenomen. 

“Het belangrijkste handhavingsmechanisme in de wet is een openbare toezichthoudende autoriteit. En deze autoriteit, in de wet, wordt echt gevraagd zich te richten op het verbeteren van de capaciteit van bedrijven om daadwerkelijk verantwoord zaken te doen”, legde zij uit. “Er wordt nu gesuggereerd dat verantwoord ondernemen erg duur is en echt tot een slecht ondernemingsklimaat voor bedrijven zal leiden. Wij geloven dat verantwoord ondernemen bedrijven ook veel voordelen kan opleveren.” Zij vindt dat belangrijke voordelen nu in de discussie worden genegeerd. Een daarvan is het feit dat 83% van de Nederlandse bevolking ambitieuze wetgeving op het gebied van verantwoord ondernemen wil. 

Volgens de laatste Nieuwe Economie Index (NEx), opgesteld door MVO Nederland, is 16,5% van de Nederlandse bedrijven nu duurzaam. Dit percentage is slechts 1,1% hoger dan het voorgaande jaar, waaruit blijkt dat de duurzame transitie langer duurt dan verwacht. Om de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en het klimaatakkoord van Parijs te halen, moet in 2025 20% van de Nederlandse bedrijven duurzaam zijn. “Wat dit stuk wetgeving vraagt, is dat elk bedrijf zijn eigen invloed aanwendt om de omstandigheden in de waardeketen te veranderen. Allemaal afhankelijk van de omvang van het bedrijf en de plaats die je inneemt in de waardeketen, en ook van de ernst van de negatieve impact die je hebt”, legt Manon uit. “De wet staat bedrijven toe om dit gesprek aan te gaan, ze hoeven niet meteen perfect te zijn.” 

Druk op play om te begrijpen welke soorten handhaving werkelijk van kracht worden en welke voordelen in de huidige discussie buiten beschouwing worden gelaten.

Want to get a heads up when the next video drops?

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!