Onze reactie op de verkiezingen: samenwerking en menselijkheid, juist nu

Een groot deel van de Nederlandse kiezers heeft voor de PVV gekozen. De komende tijd is het aan ons allemaal om te onderzoeken waar die stem op extreem rechts vandaan komt. Maar wij willen er alvast duidelijk over zijn: Fairfood ziet geen ruimte voor verdeeldheid en uitsluiting.

Gisteren stond ook voor team Fairfood in het teken van de verkiezingsuitslag. Met een internationaal team, met collega’s uit onder meer Brazilië, India, de Verenigde Staten en Nigeria, hebben we gereflecteerd op de winst van de PVV. Het baart ons grote zorgen dat populistisch en extreem rechts aan terrein wint. Want hoewel de heer Wilders zich de afgelopen maanden voor de camera’s milder opstelde, moeten we er alert op zijn dat zijn verkiezingsprogramma nog altijd diepdonkerrood kleurt.

De eenmanspartij van Wilders wil ontwikkelingssamenwerking sterk terugdringen, het klimaatbeleid op losse schroeven zetten en de steun aan Oekraïne stoppen. In het gedachtegoed van de PVV wordt een grote groep Nederlands tweederangs burgers, en stappen we uit de EU. Verschillende punten zijn ronduit ongrondwettelijk. Wij zien daarvoor geen plaats in onze Tweede Kamer.

Daarom sluit Fairfood zich vandaag aan bij de dringende oproep van Partos aan de partijen die de komende tijd met de PVV te maken krijgen, waaronder GL-PvdA, NSC, VVD en BBB: maak je hard voor menselijkheid, duurzaamheid én solidariteit. In de woorden van de heer Timmermans: vandaag begint de campagne. Een campagne voor het behoud van menselijkheid, voor samenwerking en voor – eindelijk – een einde aan polarisatie. Helaas een stap terug in onze missie om ongelijkheid de wereld uit te helpen, maar we timmeren onverminderd door aan die eerlijke voedselketens.

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!