Fairfood en de SDG’s: vrouwen en mannen gelijk

SDG 5 is een mooie: de Verenigde Naties hebben zich als doel gesteld dat vrouwen en mannen in 2030 in de praktijk daadwerkelijk gelijke rechten hebben. Dat is dus onder meer in het onderwijs, in de gezondheidszorg en op de arbeidsmarkt. Daarnaast willen de VN dat vrouwen en mannen tegen die tijd ook in bijvoorbeeld de politiek gelijk vertegenwoordigd worden.

Volledige en doeltreffende deelname
SDG 5 heeft net als alle andere SDG’s een aantal subdoelen. Fairfood wil een bijdrage leveren aan subdoel 5.5: “Verzekeren van de volledige en doeltreffende deelname van vrouwen en voor gelijke kansen inzake leiderschap op alle niveaus van de besluitvorming in het politieke, economische en openbare leven.”

Die bijdrage willen wij leveren in de agrifood-sector. Daar moet én kan namelijk nog veel verbeterd worden. Wist je bijvoorbeeld dat in ontwikkelingslanden zo’n 43% procent van de werknemers in de agrifood-sector vrouw is? Dat van alle vrouwen die in ontwikkelingslanden economisch actief zijn, 79% in diezelfde sector werkt? Tegelijkertijd, zo schrijft de Food and Agriculture Organization, is in die landen het overgrote deel van het land in het bezit van mannen, en staan veel samenlevingen, wetten en tradities niet toe dat vrouwen land bezitten of erven. En dan nog dit: wanneer het inkomen van een vrouw toeneemt, heeft dat tien keer zoveel effect op de gezondheid en voeding van kinderen, dan dezelfde toename van het inkomen van een man.

Wat wij doen
Eerder vertelden we wat we doen voor SDG 1 en 2 – een einde aan armoede en een einde aan honger. Dat Fairfood ook een bijdrage levert aan SDG 5 is waarschijnlijk minder zichtbaar. Toch is het verbeteren van de werkpositie van de vrouw ook een belangrijk onderdeel van onze missie.

Een voorbeeld: in 2015 gaven we in samenwerking met FNV 31 werknemers (waarvan 21 vrouwen) in de Marokkaanse tomatenindustrie trainingen op het gebied van onderhandelen. Daarbij werd in het bijzonder stilgestaan bij het onderwerp gender – bij de verschillen die op dat moment te zien waren tussen mannelijke en vrouwelijke werkers in de sector, en hoe een vrouw haar onderhandelingspositie kon versterken.

Meer in het algemeen helpen wij natuurlijk alle mensen achter ons eten – mannen en vrouwen. Volgens ons verdient iedereen een leefbaar loon of inkomen, en daarmee een menswaardig bestaan.

Lees hier deel 1 van de serie.
Lees hier deel 2 van de serie.
Lees hier deel 4 van de serie.

Meer lezen over
Blockchain ?

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!