Nu te lezen: Dit is wat een boer in Guji, Ethiopië zou moeten verdienen
Uit het laatste rapport van het Anker Instituut, dat in opdracht van Fairfood en Trabocca is opgesteld, blijkt dat het inkomen op het platteland van Guji ongeveer 7% hoger ligt dan de Anker-referentiewaarde voor het platteland van Ethiopië.
Landbouwbedrijven en ngo’s die actief zijn in Ethiopië, willen jullie even opletten? In opdracht van Fairfood en Trabocca heeft de Global Living Wage Coalition zojuist bekendgemaakt wat een boer in het Guji-gebied op het platteland van Ethiopië zou moeten verdienen om te kunnen spreken van een leefbaar inkomen.
In de studie over het leefbaar inkomen wordt bepaald wat een kleine landbouwer moet verdienen om fatsoenlijk te kunnen leven, d.w.z. om zich voedzaam voedsel, huisvesting, onderwijs, vervoer en andere essentiële behoeften te kunnen veroorloven. Het rapport onthult aan de hand van de Anker-methode het leefbaar inkomen in het landelijke Guji-gebied, gelegen in de Oromia-regio.
Maar laten we beginnen met waarom we dit cijfer nodig hebben, en waarom juist nu?
Trabocca’s reis
In 2021 sloegen Fairfood en de Nederlandse koffie-importeur Trabocca de handen ineen om een leefbaar inkomen te realiseren voor boeren in twee Ethiopische koffieketens die de koffie van Trabocca leveren. De reis begon met de wens van Trabocca om erachter te komen of hun kleine koffieboeren een leefbaar inkomen verdienen.
Om deze vraag te beantwoorden, moest Trabocca eerst achterhalen wat het verschil met een leefbaar inkomen was. Dit komt neer op het verschil tussen het inkomen dat landbouwers daadwerkelijk verdienen en een leefbaar inkomen. De onlangs gepubliceerde studie over het leefbaar inkomen is de eerste mijlpaal in dit vierjarige project en is van cruciaal belang om inzicht te krijgen in de minimale kosten van levensonderhoud voor een gezin in deze regio.
Wat dit project uitzonderlijk maakt, is het feit dat een particuliere onderneming zich er publiekelijk toe verbindt de levensomstandigheden van koffieboeren te verbeteren, voordat het bedrijf ook daadwerkelijk weet hoeveel er precies moet gebeuren. Vanzelfsprekend juicht Fairfood deze stap van harte toe.
Het verschil met een leefbaar inkomen
Met Trace van Fairfood voegt Trabocca een laag van traceerbaarheid en transparantie toe aan hun koffieketen, die inzicht geeft in de prijzen af boerderij. Dit is een cruciale stap om de impact duurzaam te monitoren.
Vervolgens zal het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) het basisinkomen van het Anker Instituut gebruiken om het verschil met een leefbaar inkomen te berekenen. Dit doen ze op basis van de productiekosten en het werkelijke inkomen van de koffieboeren van Trabocca. Trabocca zal openlijk communiceren over dit verschil, wat hun uitdagingen hierin zijn en in de komende jaren interventies bedenken om dit verschil te dichten.
Dit is een project dat alle ingrediënten heeft om te kunnen co-creëren en te leren over de toekomst van toeleveringsketens waarin een leefbaar inkomen wordt betaald.
Cijfers, cijfers, cijfers
Het Anker Instituut onthult vandaag dat het leefbaar inkomen in het landelijke Guji-gebied in 2021 8.544 ETB (154,5€) per maand bedraagt voor een typisch gezin van 6 personen. Volgens het verslag ligt het leefbaar inkomen voor het landelijke Guji 7% hoger dan het gemiddelde van heel Ethiopië, omdat gezinnen in Guji groter zijn.
Wij hopen dat dit vastgestelde basisinkomen het startsein is voor duurzame toeleveringsketens. Bedrijven en ngo’s die in de regio actief zijn, zullen hun missie moeten herzien en tegelijkertijd een eerlijke prijs betalen die kleine boeren verdienen.