Pure Africa: de belofte van eerlijke koffie hardmaken

Als een van de aandrijvers van de revolutie voor eerlijke koffie, wil Pure Africa er zeker van zijn dat de boeren achter hun koffie een eerlijke prijs ontvangen. In de zoektocht naar die zekerheid stuitten ze op de blockchaintechnologie. Dat is waar Trace om de hoek kwam kijken.

Het project

In samenwerking met koffiebrander Koffielust en koffieleverancier MAAS ontwikkelde Pure Africa een exclusief koffielabel, De Idealist. Dit label is het resultaat van een aanbesteding door de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die deze koffie nu exclusief in hun kantoren schenkt.

Pure Africa gebruikt ons traceerbaarheidsplatform Trace om meer zicht te krijgen op het reilen en zeilen in hun productieketens achter deze koffie. Om te beginnen hebben we daarom 40 ton koffie van boer tot koffiekopje getraceerd. Op die manier kon Pure Africa erachter komen of de prijs die ze betalen bij de juiste mensen terechtkomt. Een andere vraag die ze willen beantwoorden: is het bedrag dat bij de boeren terechtkomt genoeg om slimme investeringen te doen voor de toekomst? Mede-oprichter Ando Tuininga vertelt over een van de geleerde lessen:

“Een van de coöperaties waar wij koffie kopen kon te weinig koffiebessen van hun leden kopen door tegenvallende oogsten. Ze hebben toen extra bessen gekocht van grote ‘cowboys’ die met trucks door de omgeving rijden om overal bessen vandaan te halen. Maar die verkochten de bessen voor zo’n schrikbarend hoge prijs, dat dat flink ten koste ging van de betaling die ze aan boeren hebben kunnen doen. Dat is een systeemfout en die komt niet aan het licht zonder een programma als Trace. We zijn vervolgens naar de coöperatie gegaan om hier het gesprek over aan te gaan.”

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Wat hebben we gedaan?

Informatie inwinnen

Bij aanvang van het project hebben we bekeken welke data over deze specifieke koffieketen er al beschikbaar waren binnen de processen van Pure Africa. Dit hielp bij het beoordelen of de beloften die Pure Africa als merk wil doen, binnen de scope van dit project te bewijzen zijn.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Training

We hebben Pure Africa getraind in het gebruik van Trace. Hierna konden ze hun ketens in kaart brengen door alle andere deelnemers aan de productieketen uit te nodigen en deel te laten nemen aan de blockchain.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Beloften hardmaken

1) Winstgevende prijs
Pure Africa wil laten zien dat koffieboeren een goede prijs krijgen. Ze doen dit bijvoorbeeld door de productiekosten te berekenen en minimaal te dekken.

2) Investeren in de gemeenschap
Pure Africa wil laten zien dat de lokale leveranciers een deel van de winst steken in positieve impact in de gemeenschap.

3) 100% traceerbaar
Om te laten zien dat de koffie volledig traceerbaar is, worden alle koffiebonen geregistreerd op de blockchain.

traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark

Het transparente verhaal

Net als Fairfood, gelooft Pure Africa dat transparantie een belangrijke pilaar is van echte duurzaamheid. Uiteindelijk moet ook de consument het eerlijke verhaal voorgeschoteld krijgen, zodat zij of hij bij een aankoop een duurzame beslissing kan maken. Daarom deelt Pure Africa het transparante verhaal op onze storytelling interface.

World food day

Tijdens het gratis evenement World Food Day op zaterdag 13 oktober (2018) in ‘s Hertogenbosch, presenteerden Verstegen en Fairfood de Blockchain Experience. Daarin volgde bezoekers begeleid door video, foto en tekst het productieproces van de nootmuskaat, om meer te leren over de voordelen van blockchaintechnologie. Driessen vertelt daarnaast samen met De Jong meer over het project, tijdens een Q&A met Marijn Frank op het hoofdpodium.

  • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
  • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
  • traceer producten trace blockchain - afbeelding boer met hark
Sfeer-Pure-Africa-Coffee
Ando Tuininga Mede-oprichter Pure Africa

Iedereen kan Fairtrade kopen, maar er zijn maar weinig bedrijven die kunnen zeggen: deze boeren hebben bijgedragen aan deze koffie, en die hebben zoveel betaald gekregen. Transparantie en traceerbaarheid zorgt ervoor dat we nieuwe klanten aantrekken, en aanbestedingen winnen. Het zorgt voor meer consumentvertrouwen, en dat heeft inmiddels iedereen wel door.

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!