Rapport: van wie is al die boerendata? Onze uitgangspunten voor eerlijk datagebruik

Linksom of rechtsom, er komt wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Transparantie’ lijkt daarbij een sleutelconcept. Zonder ‘big data’ geen transparantie, maar op grote schaal data verzamelen brengt vraagstukken over privacy en datakolonisatie met zich mee. In een nieuw rapport onderzoeken we hoe eerlijk gebruik van data eruitziet.

De druk om verantwoord te ondernemen wordt voor bedrijven steeds groter. Weten of je als bedrijf een negatieve impact hebt op mensen of planeet begint bij het inwinnen van informatie; waar komen je producten precies vandaan, wie werkte daaraan mee, krijgt iedereen genoeg betaald?

Om die reden worden er op steeds grotere schaal data verzameld, gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor verschillende belanghebbenden. Daarin schuilen gevaren die gaan over bijvoorbeeld privacy, over de mogelijkheid om af te zien van deelname aan datacollectie, en over gelijkwaardige toegang tot de data. Opnieuw zijn het de mensen aan het begin van de productieketens – kleinschalige boeren, vissers, plukkers, etc. – die het grootste risico lopen.

Bij Fairfood denken we dat het mogelijk is om big data voor alle betrokkenen van waarde te laten zijn. In een nieuw rapport onderzoeken we hoe een inclusieve digitalisering van de agrifoodsector eruitziet.

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!