“Van jouw kopje koffie gaat maar 1% naar de koffieboer”

“Van jouw kopje koffie, waar je €2,50 voor betaalt in een koffiebar, gaat in totaal maar 1% naar de koffieboer. Dat is 2,5 cent”, vertelt onze directeur Sander de Jong in een interview met MaatschapWij, een inspiratieplatform voor een duurzamer en socialer Nederland. Sander was uitgenodigd om meer te komen vertellen over de problemen in ons voedselsysteem en hoe Fairfood daar een einde aan wil maken.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

“Armoede zit diep vervlochten in ons voedselsysteem”

Sander vertelt hoe het geld dat jij in de supermarkt betaalt, door heel wat handen gaat voordat het bij de boer aankomt. Als laatste schakel in de keten staat zij of hij machteloos. We hebben onze voedselketens zo ingericht dat de boer – toch de belangrijkste schakel – onzichtbaar is geworden. Hoe kan jij er als consument dan achterkomen of jij met je aankopen bijdraagt aan kinderarbeid, armoede of mensenrechtenschendingen?

“Het zijn de boeren zelf die de informatie verifiëren”

“Als je weet wie in de keten allemaal actief zijn geweest, tot op de boer, dan kan je vervolgens ook gaan kijken naar wat er allemaal speelt. Of er uitbuiting plaatsvindt of dat er sprake is van onderbetaling bijvoorbeeld”, gaat Sander verder. Hoe we dat waar gaan maken? “Door de boeren zelf aan het woord te laten. Dus het is niet een externe partij of keurmerk maar het zijn de boeren zelf die de informatie verifiëren.”

Utopisch? Nou nee, we zijn hier vandaag de dag al mee bezig. Kijken we naar onze samenwerking met Verstegen Spices & Sauces, dan kan iedereen zelf uitvogelen wie de nootmuskaat van dat kruidenhuis heeft verbouwd, door een QR-code op de verpakking te scannen. Dan kan je dus niet alleen de volledige reis van die nootmuskaat uitpluizen, maar ook met eigen ogen zien dat de boer zelf aangeeft of zij of hij wel of niet een afgesproken bedrag heeft ontvangen.

Benieuwd hoe dit werkt? Of zelf ook zo’n kek project aftrappen? Lees hier meer over ons traceerbaarheidsplatform Trace.

Meer lezen over
Blockchain?

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!