Kennis delen: Fairfood doet workshops

Belangrijk onderdeel van onze roadmap naar eerlijke voedselketens: kennis delen. Tweerichtingsverkeer, wat ons betreft. Wij vertellen de buitenwereld over de lessen die wij geleerd hebben, de buitenwereld reflecteert en vult aan. Hoe beter dan met een workshop? De afgelopen maand deden we er twee: met de Social Tech Tour van Waag en met CNV International.

Zo’n workshop trappen we af met een introductie op Fairfood – op waar we voor staan, wat we doen en hoe we dat doen. Met de Social Tech Tour, een initiatief van Waag, gingen we vervolgens in op de vraag hoe we mensen met behulp van technologie (denk blockchain) belang kunnen laten hechten aan aspecten als mensenrechten en duurzaamheid als het op hun eten aankomt. Grootste take away: een enorme dosis energie en inspiratie. Wat blijken wij een diverse achterban te hebben: van marinebiologen tot WUR-studenten, designers en zelfs een oud-Fairfoodie. Steeds weer merken we ook dat er een groeiende behoefte is aan een authentieke connectie met het product en de mensen daarachter.

Bij CNV gingen deelnemers uit onder meer Benin, Colombia en Vietnam gingen aan de slag met issues waar zij zich elke dag voor inzetten. En wat bleek? In een pressure cooker van 20 minuten werden behoorlijk briljante oplossingen bedacht om issues in de textielindustrie en de cashewketen aan te pakken. Een greep uit de ideeën: Met inzet van blockchaintechnologie transparantie creëren over werkomstandigheden, over de kwaliteit van producten, en over de betaalde prijzen, als opstap naar een dialoog met alle ketenpartners. En, wat we ook wel zien zitten: technologie inzetten om jongeren te interesseren om in de landbouw aan de slag te gaan.

Meer lezen over
Blockchain ?

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!