Traceerbaarheid komt tot leven bij Molinos de Honduras  

Je wilt je producten traceren van boom tot bord. In welk productiestadium begin je dan? Binnen het programma RECLAIM Sustainability! bewijzen we dat het antwoord op die vraag is: maakt niet zoveel uit! In een van de projecten die we onder dat programma hebben lopen, doen we de traceerbaarheid bottom-up – te beginnen bij de boer en lokale exporteurs, om toe te werken naar de internationale afnemers.

We maken ons in Honduras op om het verhaal te vertellen van onze partner Molinos de Honduras, een dochteronderneming van de multinational Volcafe. Tijdens een veldbezoek, samen met Soldiaridad, liet Molinos ons de verschillende verwerkingsstadia van de koffie zien – van de koffieplantages en de levering van de koffiebessen tot de groene koffie die klaar is voor de export.

MDH-Solidaridad-2023-03-102
Transparantie en traceerbaarheid zijn al een paar jaar een belangrijk onderdeel van onze inkoopstrategie. Het doel was de tussenpersoon overbodig maken en direct in te kunnen kopen bij de koffieboer. Het resultaat: een betere kwaliteit voor de koffie, volledige traceerbaarheid en een betere prijs voor de koffieboer.
Andrea Moncada Sustainability and Special Projects Molinos de Honduras

Molinos had al voor onze samenwerking een solide systeem op poten staan. Onderdeel van hun werkwijze is dat ze boeren trainen in het bijhouden van gedetailleerde en gestructureerde administratie over de koffieproductie. Elke boer heeft een boek waarin gedetailleerde gegevens over de boerderij en productie te vinden zijn, en zogenaamde landbouwtechnici digitaliseren die data in een speciale app.

Andrea Moncada, manager Sustainability & Special Project bij Molinos, legt uit waar de wens voor traceerbaarheid vandaan kwam: “Transparantie en traceerbaarheid zijn al een paar jaar een belangrijk onderdeel van onze inkoopstrategie. Het doel was de tussenpersoon overbodig maken en direct in te kunnen kopen bij de koffieboer. Het resultaat: een betere kwaliteit voor de koffie, volledige traceerbaarheid en een betere prijs voor de koffieboer.”

We horen het je vragen: wat is dan de toegevoegde waarde van onze samenwerking?

De vele gezichten van traceerbaarheid

Traceerbaarheid dient veel doelen – van logistiek tot kwaliteitscontrole en reputatiebeheer. Bedenk maar een ambitie voor de landbouw en traceerbaarheid komt hoe dan ook om de hoek kijken. In dit project zetten we traceerbaarheid in om de waarde van duurzaamheid te bestendigen. Als het project is afgerond, heb je als koffiedrinker inzicht in deze drie dingen:

1 – Wie de koffieboeren zijn en welke reis de koffie heeft afgelegd
2 – De bomen die zijn geplant om bij te dragen aan herbebossing
3 – De trainingen die boeren krijgen op het gebied van boerderij- en bedrijfsmanagement

Een van de doelen van Fairfood is om duurzame relaties op te bouwen tussen de verschillende spelers in een productieketen. Dat doen we door betrouwbare kwaliteitsdata inzichtelijk te maken, die zorgen voor efficiëntere besluitvorming en duurzaamheidsbeloften die zowel geloofwaardig als waardevol zijn. In dit geval betekent dat dat we werken aan een online omgeving waarin 200 koffieboeren die leveren aan Molinos toegang krijgen tot nieuwe informatie.

Tot op de dag van vandaag is het voor Molinos een grote uitdaging geweest om de traceerbaarheid ook inzichtelijk te maken voor andere spelers in de keten – van de koffiebranders tot de koffiedrinker. “Dankzij de focus op traceerbaarheid vanaf de boer is er veel data beschikbaar”, vertelt Moncada. Maar het ontbreekt nog aan een tool om met die data een verhaal te vertellen.

Wat ons tijdens het bezoek aan Molinos opviel, was de enorme motivatie van het team. Team Molinos is open en eerlijk over de samenwerking met koffieboeren, en ambitieus als het aankomt op duurzaamheidsdoelen. Ze zijn niet bang om hun verhaal te delen met de buitenwereld. Dus nee, als Fairfood hebben we geen voorkeur voor een productiestadium om te beginnen met traceerbaarheid, maar we hebben wel een heldere regel: luister naar de boeren. Dat is de enige manier om erachter te komen wat zij nodig hebben, wat weer een belangrijke stap is in het optimaliseren van je ketens.

Lees ook dit artikel om meer te weten te komen over de achtergrond van dit project.

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!