Jaarverslag 2022: Hoogtepunten

Hoogtepunten

Jaarverslag 2022

Dit waren onze hoogtepunten van 2022:

In 2022 maakten 125 bedrijven en organisaties gebruik van Trace

0

boeren hebben nu een Trace-account

Fairfood is nu actief in 18 landen, waar we producten als citrus, koffie, cacao en kruiden eerlijker maken, samen met 80 partners! Onder hen bedrijven als Verstegen Spices & Sauces, Dole Europe B.V., Trabocca en Fairtrade Original, de Nederlandse en Duitse overheid, kennisinstituten zoals het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), en ngo’s zoals Solidaridad en de Rainforest Alliance.

Een veelbelovend resultaat uit een van de projecten: Indonesische nootmuskaatboeren ontvangen een premium voor de data die ze aan Verstegen verstrekken, met gebruik van onze Farmer Cards. Kijken we naar een selectie van 75 boeren, dan zien we dat zij hiermee gemiddeld 94 euro extra hebben verdiend. Daarmee is hun inkomen uit nootmuskaat toegenomen met 1,2%.

We hebben

0

trainingen gegeven aan boeren en coöperatieven over het gebruike van Trace, en de toegevoegde waarde van transparantie en traceerbaarheid

Technologie en data kunnen bijdragen aan een meer inclusieve toekomst, geloven zowel Fairfood als Cisco. Daarom geven we een vervolg aan onze samenwerking, en breiden we samen het bereik van ons platform Trace uit.

“Jaar 1 van onze samenwerking heeft onze verwachtingen overtroffen. Toen we Fairfood dit fonds toekenden, wisten wij wel wat de waarde van het werk van Fairfood was, maar we wisten nog niet of ze ook daadwerkelijk impact zouden maken. Van buitenaf gezien konden we niet inschatten of Fairfood bedrijven echt tot verandering kan aanzetten. Inmiddels heeft Fairfood bewezen dat ze daar zeker toe in staat zijn – ze hebben een paar heel grote partners binnengehaald en werken met heel veel boeren. We kijken ernaar uit om te zien hoe dit werk nog veel verder kan reiken met de tweede grant.” – Sue-Lynn Hinson, Grant Portfolio Manager bij Cisco

0

volledig traceerbare producten vonden hun weg naar onze winkelwagentjes: vanille van Social Vanilla in Deense supermarkten en koffie van Trabocca bij Simon Lévelt. Bij de Nederlandse supermarkt Coop, kan je daarnaast nog altijd de 100% traceerbare nootmuskaat van Verstegen Spices & Sauces kopen.

​​“Iedereen kan fairtrade kopen, maar er zijn maar weinig bedrijven die kunnen zeggen: deze boeren hebben bijgedragen aan deze koffie, en die hebben zoveel betaald gekregen. Transparantie en traceerbaarheid zorgen ervoor dat we nieuwe klanten aantrekken, en aanbestedingen winnen. Het zorgt voor meer consumentvertrouwen, en dat heeft inmiddels iedereen wel door.” – Ando Tuininga, mede-oprichter van onze partner Pure Africa, over het gebruik van Trace

We zijn wederom enorm dankbaar voor de 500 duizend euro die we geschonken kregen van de Postcode Loterij, met dank aan alle deelnemers. Zonder jullie zouden we niet zo ver zijn gekomen!

We organiseerden 3 sessies van ons Living Wage & Income Lab, met ruim

0

mensen die fysiek aanwezig waren, en sprekers van B Lab, de Rainforest Alliance, Frank About Tea en veel andere inspirerende bedrijven en organisaties

“Wanneer we aan leefbare lonen en inkomens werken, raken we vaak geobsedeerd door cijfertjes. Het is goed om onszelf er af en toe aan te herinneren dat die cijfers handig zijn, maar dat er meer bij komt kijken. Bijvoorbeeld de samenwerkingen die eruit voortkomen.” – Bernard Gouw, Senior Manager of Social Standards bij B Lab, tijdens een sessie van het Living Wage & Income Lab

We publiceerden

2 rapporten
4 factsheets
20+ artikelen

over leefbaar loon en inkomen, transparantie en traceerbaarheid, een eerlijke verdeling van waarde en verplichte due diligence.

“Traceerbaarheid is een mechanisme om risico’s in kaart te brengen, maar ook een facilitator voor transparante praktijken en eerlijkere handelsovereenkomsten. We betrekken de hele waardeketen in ons werk, en verenigen verschillende partners met verschillende doelen achter een gedeelde visie. Het is niet alleen een merk, retailer of handelaar die het beter moet doen, coöperaties en boerengroepen moeten ook deel uitmaken van de oplossing.” – uit ons rapport Transparency and Traceability in service of Fair Value Distribution

We zijn enorm trots op onze collega Isa Miralles – een ware voorvechter van mensenrechten – die ons verhaal in het afgelopen jaar onder meer deelde bij BBC News Radio en de Living Income Summit. Dit zijn slechts 2 van de vele openbare optredens die zij en andere teamleden gedurende het jaar hebben gemaakt.

​​Onze partners Trabocca en Verstegen Spices & Sauces hebben serieuze stappen gezet:

Samen met Trabocca gaven we de Global Living Wage Coalition en het Royal Tropical Institute de opdracht om te onderzoeken hoe groot de leefbaar-inkomen-kloof is voor Ethiopische koffieboeren die koffie leveren aan Trabocca. Momenteel werken we aan oplossingen om die kloof te dichten. (Lees hier meer.)

We sloten het jaar af met een gloednieuwe samenwerking met Verstegen, waarin we Indonesische peperboeren de overstap helpen te maken naar boslandbouw!

Weten hoe het staat met dat voedselsysteem?

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wondere wereld van ons eten via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!